miércoles, 17 de noviembre de 2010

ESTERGIT (stencil)

Molt bones!!!
Això d'estar sense feina m'ha impulsat a descobrir tècniques per reproduïr els dibuixos que faig en samarretes, he començat amb la anomenada Estergit, mes coneguda amb el nom anglès de STENCIL. He triat aquesta tècnica per ser la mès econòmica! és molt utilitzada en l'art de carrer.
Com va sent tradició per als grans concerts, farè una altre samarreta bastant exclusiva!(en honor a un dels meus grups preferits, MOTÖRHEAD, ja que el dia 17 de desembre toquen al palau Sant Jordi!!!

Us ensenyo la feina que he anat fent aquesta setmana...
El primer que vaig fer va ser adaptar un dibuix de Snaggletooth (mascota de Motörhead) amb l'adobe Illustrator, per a fer-li la plantilla...ja que el dibuix original es bastant complexe per a fer amb aquesta tècnica...


Els materials que faig servir sòn: un bisturí, retulador permanent, una radiografía o material semblant, esponjeta, tinta per a textil, cinta de pintor, samarreta 100% cotó. 




(Primeres proves, plantilla de cartulina i tinta qualsevol)



(Procès final)

Falta ficar les lletres al voltant de Snaggletooth i alguna imatge per la part de radera...

Us deixo amb una petita explicació d'aquesta tècnica:

El estergit, també anomenat esténcil (de l'anglès stencil) és una tècnica artística de decoració en què una plantilla amb un dibuix retallat és usada per aplicar pintura, llançant-la a través d'aquest retallada, obtenint un dibuix amb aquesta forma.

Una de les formes més usuals de fer-ho és retallant la imatge desitjada sobre un full de paper dur, el dibuix apareix com un espai obert amb zones sòlides voltant. La plantilla així obtinguda es situa sobre un nou full de paper i s'aplica la pintura sobre tota la superfície. Les zones de pintura que arriben al full inferior queden limitades a la forma dels buits de la plantilla, creant així la imatge desitjada.
Si bé el procés de estergit s'utilitzava ja en l'antiga Roma, va aconseguir el major grau de popularitat als Estats Units durant els anys seixanta, quan molts artistes utilitzaven com a mitjà d'expressió dels colors purs i les imatges de contorns marcats.
L'estergit més antic que es coneix es troba a la Cova de les Mans (situada en el profund cañadón del riu Pintures, a l'oest de la província de Santa Cruz (Argentina)).L'estergit s'ha vingut utilitzant des de l'antiguitat per duplicar els dissenys decoratius en parets, sostres i teixits. Era molt corrent a la Xina i el Japó per marcar els embalatges amb segells i cal.ligrafia. Aquest sistema s'ha emprat també per pintar gravat a fibra, gravat a l'aiguafort o gravats, utilitzant diferents plantilles per als diferents colors.
Altres treballs d'aquesta tècnica s'han vist últimament en països com Mèxic, Brasil, EE.UU., Espanya, PPCC entre altres països on es practica el street art.

Els artistes més destacats són Banksy, Shepard Fairey, Blek li Rat.

2 comentarios: